CPM, CPC и CPA ценообразуване при Online Медиите

Източник: https://written.com/blog/51/cpm-cpc-cpa-pricing-online-media

Има три основни начина за ценообразуване при online медия – CPC, CPM и CPA. Разликата между трите е това, на което издателя и рекламодателя се договорят да плащат. В следващите няколко реда ще разберете, че структурата за плащане доста често се определя от това, който е с преимущество при договаряне на условията, както и качеството на продукта.

CPM – първокачествен инвентар, първокачествени издатели, първокачествена цена

CPM (Cost-Per-Mille / Mille е латинско за “хиляда”/) е когато цената е базирана на 1000 импресии. Почти всички издатели предпочитат такова ценообразуване, защото продукта е базиран на складови наличности, а не на производителност. С две думи, издателите не рискуват при ефективността с рекламите с една CPM система и получават плащане на всяка една импресия. За най-големите и познати издатели, това е стандарта за заплащане и като теглим чертата на общите разходи, CPM медията е винаги на най-високо ниво в “хранителната верига”.

CPC – сферата на малкия издател и Direct Response рекламодател

CPC означава cost-per-click (цена на кликване) и е показател базиран на ефективността. Това означава, че издателя получава плащане само тогава, когато потребителя кликне на реклама без значение колко импресии се изпратят, за да го накарат да извърши това действие. Както можете да предположите, такава ценова структура е доста по-изгодна за един рекламодател, но това е много трудно за договаряне (почти невъзможно) за договаряне с който и да било издател, тъй като всичките Ad Networks (мрежи) и Ad Exchanges (борси), които са готови да купят всеки един празен инвентар и да платят за CPM, дори да е ниско-качествен. Издателите не харесват CPC ценообразуването, тъй като е трудно да планират търсенето на рекламни места, около движеща се цел, която е процент от кликване върху реклама, а въпросната реклама те никога не са я виждали или тествали преди нейното излъчване. Две кампании с една и съща CPC честота може да изискват доста различни нива на импресии, за да може издателя да сметне прихода и разходите си в пълен размер и тази цена представлява несигурност. Чак когато са изчерпали целият наличен инвентар за продаване при CPM, издателите предоставят CPC офертите, но те са на такова ниво, че рекламодателите получават най-малко атрактивните места от гледна точка на качество. Ако сте марка, която се бори за ключова демографско местоположение, това не ви върши работа.

За малките издатели, които марката няма значение, продаването на инвентара си на база CPC често е единствената възможност която имат. Но нека това презрение на този тип ценообразуване между издателите не ви бърка – CPC е изключително доходоносен бездънен пазар и има доста хора, печелещи състояние от тези кликове. Попитайте Google – един от най-големите продукти AdSense е най-голямата CPC платформа, привличаща стотици издатели и рекламодатели. CPC е с нисък рисков фактор за купуване от медия, защото рекламодателите плащат за ефективност от кликовете, за това те имат доста високо ниво сигурност, че ще получат възвращаемост от тази инвестиция.

CPA – ключова ROI и оптимизираща статистика, но рядко ценообразуваща

CPA (cost-per-action / цена при действие/, понякога и cost-per-acquisition) е една от най-доходоносните за работодателите от гледна точка на рисков фактор, защото те плащат тогава, когато резултата е продажба или конверсия при целта на кампанията им. На това ниво, рекламодателите могат да изберат, това което са склонни да платят за една продажба и могат да си нагласят без лимитен бюджет и да я забравят. Много сходно с ценообразуването на CPC, но доста неблагоприятно за издателите. Тук най-изгодно излиза за издател, чийто сайт е изцяло базиран върху реклами.

CPA може да бъде сметнат, като вземем общата продажна цена и я разделим на номера от реализирани сделки. Да кажем, че вие сте компания купила 50$ реклами и сте продали 5 бройки от продукта ви и то само на хора кликнали на рекламата вашият eCPA е $50 / 5 = $10 на продажба. Това е страхотно, ако продукта ви струва доста повече от 10 $

Advertisements